Woning

Voorjaarsbloeiers voor een kleurrijke tuin.

Het voorjaar, wie geniet er nu niet van? Na een lange koude winter komt de natuur eindelijk weer tot leven en ontpoppen de voorjaarsbloeiers zich tot een kleurrijke bloemenpracht. Om in het voorjaar te kunnen genieten van een kleurrijke tuin, kun je het beste in de herfst voorjaarsbloeiende bloembollen planten. Voorjaarsbloeiers hebben namelijk een koude periode nodig voordat deze in het voorjaar tot bloei komen. Ik hou van de natuur en doe niets liever dan experimenteren met nieuwe bloemsoorten of creatieve DIY- projecten. Zo ben ik er afgelopen voorjaar achter gekomen, dat veel bloemen zich perfect lenen om te drogen. Gooi een uitgebloeide bloem dus niet zomaar in de groene container of op de mesthoop.

Van voorjaarsbloem naar droogbloem.

Allium Schubertii is de bloemsoort waarmee ik afgelopen voorjaar voor het eerst geëxperimenteerd heb om bloemen te drogen. Om de bloem te kunnen drogen moet je deze natuurlijk eerst tot bloei brengen. Allium Schubertii bloeit vanuit een bol waaruit een stevige stengel bloeit die een hoogte van 50cm kan bereiken. De bol heeft minimaal 6 weken kou nodig voordat deze zich verder gaat ontwikkelen tot plant. We adviseren dan ook om de bollen laat in de herfst te planten, net voordat de vorstperiode begint. Zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt zullen de eerste groene bladeren snel boven de aarde uitsteken. De bloemen zullen zich richting het einde van de maand mei ontpoppen, de bol kun je het gehele jaar door in de tuin laten en zal elk jaar opnieuw in de tuin stralen.

Allium Schubertii als droogbloem.

Er zijn veel verschillende Allium soorten die geschikt zijn om na de bloei een tweede leven te geven. Voor dit knutselproject heb ik de Allium Schubertii gebruikt omdat de grote bloemen met een diameter van 30cm erg imposant zijn en ik deze graag binnenshuis terug zie als woondecoratie. Het droogproces werkt voor alle Allium soorten hetzelfde, je kan dus zelf ook een andere soort uitproberen, maar vergeet niet om in de herfst eerst de bollen te planten.

Een stappenplan voor het drogen van voorjaarsbloeiers:

1. Knip de bloem af in de tuin net voordat deze is uitgebloeid.

2. Span een lijn in een goed geventileerde ruimte. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een waslijn of stuk touw.

3. Hang de bloemen vervolgens op zijn kop te drogen aan de waslijn. Maak de stengels vast met bijvoorbeeld een wasknijper, elastiek of paperclip.

4. Laat de bloem 3 tot 6 weken drogen. Hoelang de bloem moet drogen hangt af van de vochtigheidsgraad in de ruimte. De bloem is voldoende gedroogd wanneer de bloemsteel geheel uitgedroogd is en hard aanvoelt.

5. Om de houdbaarheid van de droogbloemen te verlengen spuit ik deze altijd in met een laagje haarlak. Hiermee voorkom je dat de bloem uitvalt.

Tip van The Blooming Company: voor een uniek exemplaar spuit je de droogbloem in met een kleur. Kies bijvoorbeeld voor een goude kleur een creëer een echte blikvanger voor jouw interieur.

Met het drogen van je voorjaarsbloeiers kun je zowel binnenshuis als in de tuin genieten van de bloemen. De Allium schubertii is vanaf begin juli weer te verkrijgen in onze webshop, net zoals vele andere voorjaarsbloemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *